ההיערכות לקראת לידת התינוק החדש מביאה עמה לא מעט התרגשות, בין אם מדובר בילד הראשון במשפחה, ובין אם בתינוק נוסף להורים מנוסים ואחים נלהבים. ברשימת הקניות המובנית ללידה ניתן למצוא לא מעט פריטים והמלצות, אך לא בהכרח תזדקקו לכולם מן הרגע הראשון או בכלל בהמשך. אחד הפריטים שבהחלט רצוי לרכוש מבעוד מועד, גם במידה והאמא הטרייה מתכננת להניק את הרך הילוד, הוא בקבוק לתינוק שישמש להאכלה נוחה ובטוחה ברגע שתזדקקו לו.
בחירת הבקבוק המתאים עשויה להיות לעתים מאתגרת, בין מדפים או אתרים מלאים במותגים שונים, כאשר ההמלצה הראשונה והלא מועילה ממש שתופיע בחלק מהמדריכים להורים הצעירים, היא התאמת הבקבוק להעדפת התינוק, אך מטבע הדברים, ההכנה והרכישה המוקדמת שהורים רבים מעדיפים לבצע בשלהי ההיריון עוד בטרם הלידה. נוספת לזאת העובדה כמובן שהתינוק אינו מביא יכולות הבעה בכתב ובעל פה מפותחות במיוחד, מה שמצריך בחירה בעזרה בחינה של פרמטרים זמינים יותר, הנה החשובים שבהם:
חומרי ייצור גוף הבקבוק
חלק הבקבוקים המשווקים כיום עשויים מתרכובת פולימרית שיוצרת למעשה את החומר שאנו מכירים כפלסטיק. החומר הפלסטי אמנם נחשב קשיח ועמיד לאורך זמן ונוח לשימוש, אולם טומן בחובו סיכון מסוים כאשר הוא נוטה לשחרר כימיקליים מזיקים שמתפרקים בחום, ולאורך זמן עלולים להוות סיכון לבריאות התינוק. על מנת לנסות להבטיח שימוש בבקבוק איכותי שאינו חושף את התינוק לכימיקליים, חשוב להקפיד על רכישת דגמי בקבוקים עליהם מופיע הכיתוב "ללא ביספינול "A.
סוג הפטמה
סוג הפטמה של הבקבוק היא לרוב זו שתשפיע בעיקר על חוויית האכילה של התינוק, המאמץ הנדרש ממנו וגם על עמידות ובטיחות הבקבוק. ניתן למצוא כיום מגוון בקבוקים עם פטמות קשיחות מחומר פולימרי מורשה ובטוח כמו גם פטמות סיליקון גמישות או פטמות לטקס.
א. פטמות לטקס – פטמות הלטקס נחשבות לרכות וגמישות, ומתאימות את עצמן למבנה האנטומי של פה התינוק, אולם נוטות להישחק, ותינוק בן מספר חודשים אשר מצמיח שיניים ראשונות עשוי לחתוך אותן בשיניו, מה שיביא לכניסת אוויר בעת ההאכלה, לזרימת מזון איטית ולגזים.
ב. פטמות סיליקון – הפטמות מסיליקון הן עמידות יותר ואינן נשחקות בקלות, מגיעות בתצורות שונות בניהן פטמות המדמות את פטמת האם ומתאימות לשילוב עבור תינוקות יונקים, פטמות פחוסות או מעוגלות.
חשוב להתאים את הפטמה לגיל התינוק ולשלב ההתפתחותי, כאשר לתינוק בן יומו מומלץ לרכוש כשני סוגי פטמות ולהחליף בניהן בהתאם לתגובה, לחוויית ההאכלה ולמאפיינים ייחודיים של כל תינוק.
שימו לב: לכל סוג פטמה ישנם מספר מקצבי זרימה בהתאמה לגיל התינוק. קצב זרימה גבוה לתינוק בן יומו יביא לשחרור כמות גדולה של נוזל במהירות שהתינוק יתקשה לעמוד בה, לזליגה ולכלוך ולכך שהתינוק יאכל כמות קטנה מן הנדרש לו. גם זרימה איטית לתינוק שכבר פיתח מיומנויות יניקה ואכילה עשויה להיות מתסכלת ולגרום לרעב ולחוסר נוחות ותסכול של התינוק. לכן הקפידו להתאים את הפטמה וקצב הזרימה לגיל התינוק על פי המלצות היצרנים והיו ערניים לשינויים.
ולסיום, מבנה הבקבוק
חלק מן היצרנים מתהדרים בשיטות ייצור ומבנה בקבוק שמונע כניסת אוויר עודף, מונעים תופעות קוליק (Colic) וכוללים מנגנון שחרור אוויר מובנה. בקבוקים אלו יהיו מעט יקרים יותר ולרוב גם מורכבים יותר לניקוי ולחיטוי. מומלץ לבחור בהם רק במידה והתינוק אכן בעל נטייה לתופעות מעין אלו.