תזונה בריאה במהלך ההריון

הלידה בקרוב ? מחפשים המלצה לדולה ?

השאירו פרטים ואנחנו נדאג שדולה מקצועית תיצור איתכם קשר ותיתן לכם מידע נוסף.

תוכן עניינים

מדריך מקצועי זה מספק מידע מקיף על חשיבותה של תזונה בריאה במהלך ההריון, תוך התמקדות ברכיבי התזונה החיוניים ובהתאמות תזונתיות הנדרשות לתמיכה בצמיחת העובר ובהתפתחותו, כמו גם ברווחתה הכללית של האם לעתיד.

אבני הבניין: מהם אבות המזון החיוניים במהלך ההריון?

הריון הוא זמן של שינוי גדול בגוף האישה, וחשוב לוודא שגם האם וגם העובר הגדל יקבלו את כל אבות המזון הדרושים. להלן כמה מהרכיבים התזונתיים החיוניים שצריכים להיכלל בתזונה בריאה להריון:

  • חלבון:
    חלבון חיוני לצמיחה והתפתחות תקינים של הרקמות והאיברים של התינוק. נשים בהריון צריכות לשאוף לצרוך 75-100 גרם חלבון ביום, שניתן למצוא בבשרים רזים, דגים, ביצים, שעועית ומוצרי חלב.
  • חומצה פולית:
    חומצה פולית חיונית להתפתחות בריאה של המוח וחוט השדרה של התינוק. נשים בהריון צריכות לצרוך לפחות 600 מיקרוגרם של חומצה פולית ביום, אותה ניתן למצוא בירקות עליים ירוקים, פירות הדר, דגנים מועשרים ותוספי מזון.
  • ברזל:
    ברזל דרוש לייצור המוגלובין, החלבון בתאי הדם האדומים המוביל חמצן לרקמות הגוף. נשים בהריון זקוקות ליותר ברזל כדי לתמוך בנפח הדם המוגבר וכדי להבטיח את הצמיחה וההתפתחות התקינה של התינוק. ברזל ניתן למצוא בבשר אדום, עופות, דגים, דגנים מועשרים וירקות ירוקים עליים.
  • סידן:
    סידן הכרחי להתפתחות העצמות והשיניים של התינוק, ולבריאות העצם של האם. נשים בהריון צריכות לשאוף לצרוך 1000-1300 מיליגרם סידן ליום, שניתן למצוא במוצרי חלב, ירקות ירוקים עליים, דגנים מועשרים ותוספי מזון.

צלחת צבעונית מלאה במגוון פירות, ירקות, חלבון רזה ודגנים מלאים, המייצגת תזונה מאוזנת לנשים בהריון.
צלחת צבעונית מלאה במגוון פירות, ירקות, חלבון רזה ודגנים מלאים, המייצגת תזונה מאוזנת לנשים בהריון.

אכילה לשניים: כמה צריך להגדיל את צריכת הקלוריות שלך?

במהלך ההיריון, מקובל שנשים שומעות את הביטוי "אוכלים לשניים". עם זאת, זה לא אומר שאישה צריכה פשוט להכפיל את צריכת הקלוריות שלה. למעשה, העלייה המומלצת בצריכת הקלוריות במהלך ההריון משתנה בהתאם למשקלה של האישה לפני ההריון ולרמת הפעילות.

בממוצע, נשים בטווח משקל בריא צריכות לשאוף לצרוך 300-500 קלוריות נוספות ביום במהלך השליש השני והשלישי. עם זאת, נשים שהיו בתת משקל לפני ההריון עשויות להזדקק לצרוך יותר, בעוד שנשים עם עודף משקל או השמנת יתר עשויות לצרוך פחות.

חשוב לציין שאיכות הקלוריות הנצרכות חשובה לא פחות מהכמות. נשים בהריון צריכות להתמקד במזונות עתירי רכיבים תזונתיים כגון פירות, ירקות, דגנים מלאים, חלבונים רזים ושומנים בריאים. כמו כן, חשוב לשמור על לחות על ידי שתיית מים מרובה לאורך היום.

פעילות גופנית במהלך ההריון יכולה גם למלא תפקיד בצרכים הקלוריים. פעילות גופנית מתונה היא בדרך כלל בטוחה ויכולה לעזור לשמור על משקל בריא במהלך ההריון. עם זאת, חשוב להתייעץ עם ספק שירותי בריאות לפני תחילת כל שגרת פעילות גופנית חדשה.

"אתה מה שאתה אוכל": כיצד בחירות מזון יכולות להשפיע על התפתחות התינוק?

האמירה "את מה שאת אוכלת" רלוונטית במיוחד במהלך ההריון, שכן לבחירות המזון שאמא עושה יכולות להיות השפעה משמעותית על התפתחות תינוקה. צריכה נאותה של חומרים מזינים חיוניים כגון חומצה פולית, ברזל, סידן וחומצות שומן אומגה 3 יכולה לסייע במניעת מומים מולדים, לתמוך בהתפתחות מוחית בריאה ולקדם עצמות ושיניים חזקות.

בנוסף, צריכת מגוון של פירות וירקות במהלך ההריון יכולה לספק נוגדי חמצון חשובים שיכולים לסייע בהגנה מפני עקה חמצונית ודלקת, אשר נקשרו למגוון של סיבוכי הריון כגון לידה מוקדמת, רעלת הריון וסוכרת הריון.

מצד שני, צריכת תזונה עשירה במזונות מעובדים וממותקים קשורה לסיכון מוגבר לסוכרת הריונית, שעלולה להוביל לסיבוכים כמו משקל לידה גבוה וצורך בלידה קיסרית.

כמו כן, חשוב לציין כי חומרים מסוימים כמו קפאין ואלכוהול עלולים לחצות את השליה ועלולים להזיק לתינוק המתפתח. בעוד שצריכת קפאין מתונה (פחות מ-200 מ"ג ליום) נחשבת בדרך כלל בטוחה, מומלץ לנשים הרות להימנע לחלוטין מאלכוהול.

ייצוג גרפי של ההשפעות של בחירות מזון שונות על התפתחות העובר.
ייצוג גרפי של ההשפעות של בחירות מזון שונות על התפתחות העובר.

בטיחות ראשונה: מאילו מזונות יש להימנע במהלך ההריון?

במהלך ההריון, יש להימנע ממזונות מסוימים כדי להפחית את הסיכון למחלות הנישאות במזון או נזק פוטנציאלי לתינוק המתפתח. בשר נא או מבושל לא מספיק, עופות ופירות ים יכולים להכיל חיידקים או טפילים מזיקים כמו סלמונלה, ליסטריה וטוקסופלזמה, שעלולים להוביל למחלות קשות הן לאם והן לתינוק.

מזון נוסף שכדאי להימנע ממנו במהלך ההריון הוא מוצרי חלב לא מפוסטרים, שכן הם יכולים להכיל חיידקים מזיקים כמו ליסטריה מונוציטוגנס, שעלולים לגרום לסיבוכים כמו הפלה, לידה מת או לידה מוקדמת. זה כולל גבינות רכות כמו פטה, ברי וקממבר.

יש להימנע גם מביצים גולמיות או מבושלות, מכיוון שהן עלולות להכיל סלמונלה. זה כולל מזונות כמו מיונז תוצרת בית, רוטב הולנדייז וסוגים מסוימים של בצק עוגיות המכילים ביצים גולמיות.

בנוסף, יש להימנע מסוגים מסוימים של דגים במהלך ההריון בשל רמות הכספית הגבוהות שלהם, שעלולות לפגוע במערכת העצבים של התינוק המתפתח. זה כולל כריש, דג חרב, קינג מקרל ודג רעפים. נשים בהריון צריכות גם להגביל את צריכת השימורים של טונה ללא יותר מ-6 אונקיות בשבוע.

תזונה בריאה במהלך ההריון:

מזין המלצה מקורות עלות (ILS)
חלבון 70-100 גרם ליום שעועית, אגוזים, דגים, ביצים ומוצרי חלב דלי שומן ~100-150 ₪ ליום
סידן 1,000-1,300 מ"ג ליום מוצרי חלב דלי שומן, ירקות ירוקים כהים ומזונות מועשרים בסידן ~50-75 ₪ ליום
ויטמין די 600 IU ליום מזונות מועשרים, כגון חלב, דגני בוקר ומיץ תפוזים ודגים שומניים ~25-50 ₪ ליום
חומצה פולית 600 מק"ג ליום ירקות עלים ירוקים כהים, פירות הדר ודגנים מועשרים ~25-50 ₪ ליום

לסיכום, שמירה על תזונה מאוזנת ומזינה במהלך ההריון היא חיונית לבריאות האם והילד כאחד. על ידי הבנת הרכיבים התזונתיים הספציפיים הנדרשים, ביצוע התאמות תזונתיות מתאימות ושמירה על תשומת לב לגודל המנות ובטיחות המזון, אמהות לעתיד יכולות לתת לתינוקות שלהן את ההתחלה הטובה ביותר בחיים.