גישור גירושין בישראל: אלטרנטיבה טובה יותר

הלידה בקרוב ? מחפשים המלצה לדולה ?

השאירו פרטים ואנחנו נדאג שדולה מקצועית תיצור איתכם קשר ותיתן לכם מידע נוסף.

תוכן עניינים

בפוסט זה נבחן את המושג גישור גירושין בישראל, ונדגיש את יתרונותיו כחלופה לליטיגציה מסורתית. אנו מתעמקים בגישת מערכת המשפט הישראלית לגישור גירושין, היתרונות שהיא מציעה לזוגות מתגרשים ותפקיד המגשרים.

'למה לשקול גישור?': הבנת היתרונות של גישור גירושין

גירושין יכולים להיות תהליך סוחף מבחינה רגשית וכלכלית עבור כל הצדדים המעורבים.

במצבים כאלה, גישור גירושין מציע אלטרנטיבה טובה יותר שיכולה לעזור להפיג את המתחים ולקדם פתרון ידידותי יותר. הגישור מספק סביבה בטוחה וניטרלית שבה זוגות יכולים לעבוד יחד בסיועו של מגשר מיומן כדי למצוא פתרונות מותאמים הדדית.

בניגוד לליטיגציה מסורתית, הגישור מעודד תקשורת פתוחה ושיתוף פעולה בין בני הזוג המתגרשים. זה מאפשר להם לקבל יותר שליטה על התוצאה ולקבל החלטות המתאימות ביותר לנסיבות הייחודיות שלהם. הגישור מתמקד במציאת בסיס משותף והגעה לפשרות ולא בהסלמה של קונפליקטים, מה שעלול להוביל להליך גירושין מהיר יותר ופחות מלחיץ.

יתרון משמעותי נוסף של גישור גירושין הוא עלות-תועלת שלו. שלא כמו ליטיגציה, הכוללת הליכים ארוכים בבית המשפט ושכר טרחת עורך דין, הגישור בדרך כלל משתלם יותר. בני הזוג מתחלקים בעלות שירותי המגשר, שלעיתים נמוכים משמעותית מההוצאות הכרוכות בהעסקת עורכי דין בודדים. הקלה כלכלית זו יכולה להיות מועילה במיוחד בתקופה שבה ייתכן ששני הצדדים כבר חווים עומס כלכלי.

מעבר לכך, גישור גירושין מקדם מערכת יחסים חיובית יותר לאחר הגירושין. על ידי עבודה משותפת למציאת פתרונות מועילים הדדיים, זוגות נוטים יותר לשמור על מערכת יחסים מכבדת ושיתוף פעולה, במיוחד אם יש להם ילדים משותפים. זה יכול להשפיע עמוקות על רווחת המשפחה כולה ולהפוך את המעבר להורות משותפת לחלק והרמוני יותר.

הניגודים בין גישור גירושין לליטיגציה מסורתית

גישור גירושין וליטיגציה מסורתית הן שתי גישות נפרדות לפתרון סכסוכי נישואין, לכל אחת מהן יתרונות וחסרונות משלה. אחד ההבדלים העיקריים טמון בטון הכללי ובאווירה של התהליך. בגישור שמים דגש על שיתוף פעולה ומציאת פתרונות הסכימים הדדיים, ואילו בליטיגציה הדגש הוא על ניצחון והוכחת עניינו.

בגישור, לזוגות יש הזדמנות להשתתף באופן פעיל בתהליך קבלת ההחלטות. הם יכולים להביע את דאגותיהם, להביע את דעתם ולפעול יחד כדי להגיע לפשרות המקובלות על שני הצדדים. רמת מעורבות זו מאפשרת תוצאות מותאמות אישית ומותאמות יותר המתחשבות בנסיבות הייחודיות של בני הזוג. מאידך, בליטיגציה מסורתית, החלטות מתקבלות על ידי שופט על סמך טיעונים משפטיים וראיות שמוצגים על ידי עורך דינו של כל צד, ומשאירים את התוצאה הסופית בידי צד שלישי.

ניגוד משמעותי נוסף בין גישור לליטיגציה הוא רמת הפרטיות והסודיות. פגישות הגישור הן חסויות, כלומר הדיונים וההסכמות שהושגו במהלך התהליך אינם נחשפים לציבור. זה יכול להיות יתרון במיוחד עבור זוגות המעוניינים לשמור על פרטיות ענייניהם האישיים ולהימנע מההשלכות השליליות הפוטנציאליות של דיונים ציבוריים בבית המשפט. לעומת זאת, ליטיגציה כרוכה בהליכים ציבוריים בבית המשפט, כאשר פרטים אישיים וסכסוכים חשופים לביקורת ציבורית.

תפקידם המרכזי של המגשרים בגישור גירושין

תפקידו של מגשר בהליך גירושין הוא מכריע בהקלת תקשורת פרודוקטיבית ובהנחיית התהליך לקראת פתרון. שלא כמו בליטיגציה מסורתית, שבה לשופט יש שליטה סופית על התוצאה, המגשרים מחזקים את הזוג המתגרש לקבל החלטות משלהם.

המגשרים פועלים כצדדים שלישיים ניטרליים, ומבטיחים סביבה מאוזנת והוגנת לשני בני הזוג. הם אנשי מקצוע מיומנים שהוכשרו בפתרון סכסוכים ובטכניקות תקשורת. המטרה העיקרית שלהם היא לאפשר דיאלוג פתוח ובונה בין בני הזוג, לעודד אותם להביע את דאגותיהם, צרכיהם והעדפותיהם.

למגשרים יש תפקיד מרכזי בשמירה על הדיונים ממוקדים ופרודוקטיביים. הם עוזרים לזהות בסיס משותף ואזורי הסכמה, ובמקביל מסייעים במציאת פתרונות יצירתיים לאזורי סכסוך. על ידי טיפוח תקשורת יעילה, מגשרים מאפשרים לבני הזוג להגיע להסכמות משביעות רצון הדדית שיכולות להועיל לשני הצדדים ולכל הילדים המעורבים.

בנוסף, מגשרים מספקים מידע חשוב והכוונה לאורך כל התהליך. הם עוזרים לבני הזוג להבין את ההשלכות המשפטיות של החלטותיהם ויכולים להציע תובנות לגבי תוצאות אפשריות אם התיק יגיע לבית המשפט. מידע זה מעצים את בני הזוג לבצע בחירות מושכלות המתאימות לנסיבות ולעדיפויות האישיות שלהם.

התמודדות עם האתגרים הפוטנציאליים בגישור גירושין

גישור גירושין יכול להוות אלטרנטיבה יעילה ביותר לליטיגציה מסורתית, אך חשוב להכיר בכך שיכולים להתעורר אתגרים במהלך התהליך. אחד האתגרים הפוטנציאליים הוא נוכחות של דינמיקה רבת עימות בין בני הזוג המתגרשים. אם יש היסטוריה של איבה וקושי בתקשורת, זה עשוי להיות מאתגר לשמור על אווירה פרודוקטיבית ומכבדת במהלך הגישור. המגשרים מיומנים בניהול סכסוך, אך במקרים מסוימים, רמת העוינות עשויה לדרוש התערבויות נוספות או אפילו מעבר לתהליך יותר אדוורסרי.

אתגר נוסף שיכול להתעורר בגישור גירושין הוא כאשר קיים חוסר איזון כוחות משמעותי בין בני הזוג. אם צד אחד מרגיש מאוים או לא מסוגל לטעון את צרכיו ודאגותיו, ייתכן שהליך הגישור לא יהיה הוגן. על המגשרים לעמוד על המשמר כדי להבטיח שלשני הצדדים תהיה הזדמנות שווה להתבטא ולהשתתף בתהליך קבלת ההחלטות. במקרים מסוימים, ייתכן שהמתווך יצטרך ליישם אסטרטגיות כדי ליישר את המגרש, כגון מתן תמיכה נוספת או אפילו המלצה על ייעוץ פרטני.

מורכבות פיננסית יכולה להציב אתגרים גם בגישור גירושין. חלוקת נכסים, קביעת מזונות בני זוג וחישוב מזונות ילדים יכולים להיות עניינים מורכבים הדורשים ניתוח מדוקדק ומשא ומתן. אם ההיבטים הפיננסיים מסובכים במיוחד או אם יש חילוקי דעות בנוגע לגילוי פיננסי, הליך הגישור עשוי לדרוש מעורבות של מומחים פיננסיים או סיוע של עורכי דין כדי להבטיח פתרון הוגן.

לבסוף, אתגר פוטנציאלי בגישור גירושין הוא כאשר אחד הצדדים או שניהם אינם מחויבים במלואם לתהליך. אם יש חוסר נכונות לעסוק בדיאלוג פתוח, פשרה או עבודה לקראת פתרון, ייתכן שהגישור לא יצליח. במקרים כאלה, ייתכן שיהיה צורך לבחון שיטות חלופיות ליישוב סכסוכים או לפנות לליטיגציה מסורתית.

גישור גירושין בישראל מספק פתרון ידידותי, חסכוני ומהיר יותר מהליכים מסורתיים בבית המשפט. זה מעצים זוגות לשלוט בתהליך הגירושין ובתוצאות שלהם, ומפחית את ההשפעה הרגשית, במיוחד על ילדים. למרות אתגריו, עם הלך רוח נכון, הכוונה ומגשרים מקצועיים, גישור גירושין אכן יכול להוות אלטרנטיבה טובה יותר.

נכתב בשיתוף פעולה עם משרד עורכי הדין ישראלי-בן יאיר בראשון לציון והמרכז.